Transport & Projects

Tuinbouwproject

Tijdens onze reis in december zijn wij gestart met ons tuinbouw project.

Het doel van dit project is om te proberen of er met een speciale kas ook groenten/fruit verbouwd kunnen worden in het droge seizoen zodat men ook tijdens deze periode voldoende eten (lees vitaminen) voorhanden heeft. Het verbouwen in het droge seizoen blijkt doorgaans een groot probleem vandaar dat wij na wat research deze speciale kas hebben ontwikkeld om te kijken of dit een goede oplossing is.

Indien deze trial een succes is zullen wij op grotere schaal deze kassen gaan plaatsen.

De weken voorafgaand aan ons vertrek naar Gambia, hebben wij een grote tuinbouwkas van 8 x 4,5 meter zover klaargemaakt dat hij in Gambia zo opgebouwd kon worden. De speciale "aapvrije" netten waren reeds bevestigd aan de zijkanten. Alleen de bovennetten moesten vastgemaakt worden.

Eerst moest er een degelijke fundering gemetseld worden dus er moest eerst met de houweel in de grond gegraven worden.

Nadat de grond genoeg uitgegraven was konden de metselaars aan het werk. Het was een tijdrovende klus want alles moest precies haaks anders past de kas niet. Gelukkige hadden we goede metselaars

Toen de fundering klaar was kon de kas geplaatst worden.

Als de zijkanten eenmaal staan kan het dak geplaatst worden.

Als het dak er eenmaal op zit moet de binnenkant goed verstevigd worden.

Als uiteindelijk al het houtwerk vastzit kunnen de netten vastgemaakt worden.

Als uiteindelijk alles klaar is, zal de grond in de kas nog bewerkt worden en begin januari 2015 zullen de eerste zaden de kas in gaan. Na een intensieve training vooraf zal Ansu Minteh (1 van de bestuursleden van St. Goods for Gambia Foundation) zich bezig gaan houden met de kas. Ansu koppelt elke twee weken de resultaten terug naar Nederland. Wij houden u op de hoogte.